MATRAPPORTEN 2017
(juni 2017)

NYA KOCKLANDSLAGET
(mars 2017)

ICON MAGAZINE
(mars 2017)

MORGONFÖRELÄSNING MED BOMPAS & PARR
(januari 2017)

GOD JUL
(december 2016)

INTERVJU I ICANYHETER
(december 2016)

MÅNADENS KAMPANJ I RESUMÈ
(november 2016)

INTRESSANT ARTIKEL OM TRENDSPANARE
(november 2016)

REFERAT I MACKLEAN
(oktober 2016)

NÖJESGUIDEN
(september 2016)

EVENTBILDER TRENDSPANINGEN 2017 MALMÖ
(september 2016)

EVENTBILDER TRENDSPANINGEN 2017
(september 2016

VARDAGSHJÄLTARNA
(augusti 2016

TRENDSPANING HOS DLF
(juni 2016)

MATRAPPORT 2016
(juni 2016) 

GASTRONORD
(april 2016)

SERVICETRENDER
(frebruari 2016) 

MATÅRET 2016 I RADIO
(januari 2016)

GOD JUL
(december 2015)

SMUTSIGT, FULT OCH KANTSTÖTT
(oktober 2015) 

LIVSMEDELSDAGARNA
(september 2015)

GET DIRTY
(september 2016) 

MILANO 
(maj 2015) 

GONE TO EXPO
(maj 2015)

THE STORY OF KÖTTFÄRSSÅSEN
(april 2015)

TRENDRECEPT
(februari 2015)

I ETERN INFÖR ETT NYTT MATÅR  
(januari 2015)

MATÅRET 2015
(december 2014)

FÖRMIDDAG I P4
(december 2014)

JULHANDELN
(december 2014)

TRENDSPANING I BUTIKSTRENDER
(oktober 2014)

TRENDSPANING I MALMÖ
(september 2014)

TRENDSPANING – WELCOME TO WEIRD 
(augusti 2014)

KULINARISKA RESEMÅL
(augusti 2014)

MATEN SOM NY SAMHÄLLSMARKÖR
(augusti 2014)

NÄR KOMMER HIPSTERKEBABEN TILL SVERIGE?
(augusti 2014)

REKLAMFILM FÖR
PEKA POTATISGRATÄNG

(juni 2014) 

FOOD & FRIENDS NYA RECEPTIONIST
(juni 2014)

DE SENASTE TRENDERNA PÅ DLF FOODSERVICE
(maj 2014)

FOOD & FRIENDS PÅ GASTRONORD
(maj 2014)

TRENDER I GASTRONORD MAGASIN
(april 2014) 

GASTRONORD 2014
(april 2014) 

MATRAPPORTEN 2014 
(mars 2014)

FRAMTIDEN PÅ EN TALLRIK
(mars 2014)

SALTAD NOTA
(februari 2014)

HÅLLBART I RS
(januari 2014) 

GRÖNKÅLENS FRAMFART
(januari 2014) 

STORIES @ STORY
(januari 2014)

MED LOTTA I P4
(januari 2014)

JENS LINDER I DN
(januari 2014)

GOTT NYTT MATÅR
(januari 2014)

SPANAT PÅ LOOK N COOK  
(januari 2014)

ETT FRUKTBART ÅR ÖNSKAR FOOD & FRIENDS
(januari 2014)

INFÖR 2014 I AFTONBLADET
(januari 2014)

ICON MAGAZINE
(mars 2017)

Matrapporten2017_v2.png

FÖRÄNDRADE VANOR OCH ATTITYDER INOM MAT, DRYCK OCH MÅLTIDER
För sjätte året i rad presenterade vi den 8 juni Matrapporten – vår undersökning som kartlägger svenskarnas matvanor och matbeteenden. Topplistan för vad vi äter innehåller en del överraskningar: nya pastarätter har klivit in på vardagslistan, soppa har fallit ut och vegetariskt klättrar både till vardags och under helgen. I fjol petades spagetti med köttfärssås från förstaplatsen av kyckling med tillbehör, som toppar vardagslistan även i år. I övrigt avslöjar årets Matrapport en ovanligt komplex bild av matvärlden.

Dagen började i Nyhetsmorgon, och kvickt därefter till årets premiär-frukostföresläning på Scandic Klara. 

Önskar du att vi kommer och föreläser hos er? Kontakta pontus.dahlstrom@foodfriends.se

Läs hela rapporten här.

Lagbild.jpg

Foto: Per-Erik Berglund/Znapshot

NYA KOCKLANDSLAGET
I förrgår höll vi en presslunch på Electrolux HK på Kungsholmen där vi presenterade det nya Svenska Kocklandslaget. Laget som ska ta hem VM-guld 2018 och OS-guld 2020 består av Team Manager Fredrik Andersson, kockarna Jimmi Eriksson, Ola Wallin, Andreas Printz, Anders Karlsson, Daniel Haynes och Tommy Eriksson samt konditorerna Kalle Bengtsson, Frida Bäcke, Sebastian Pettersson, Kasper Kleihs och Fredrik Borgskog. Ett magiskt gäng som är redo att återta sin ställning som ledande kockar och konditorer i världen. 
Lycka till och kör så det ryker!

Icon_magazine.jpg

ICON MAGAZINE (MARS 2017)
Lennart Wallander svarar på trendfrågor i Icon Magazine's vårnummer

bompas.png

MORGONFÖRELÄSNING MED BOMPAS & PARR, DALLRANDE INSPIRATON OCH MED SMAK AV BLIXTNEDSLAG I VODKA
Vi bjöd in till en halvgalen och helsinpirerande frukostföreläsning med våra vänner Bompas & Parr från London. Vi vågar lova att de är Englands mest spännande, innovativa och banbrytande mat- och dryckeseventbyrå just nu. Över 160 inbjudna gäster fick starta morgonen med en kulinarisk inspirationsattack av Sam Bompas, som lärde oss allt om hur man skapar snö med smak av persika, klubbar med gin och tonic-dimma, banketter med Jelly, hur man grillar kött på lava och steker bacon med plasma, inhalerar Guinness och att det aboslut går att göra en magnifik och livsfarlig ljuskrona av picklade gurkor. Sist men inte minst fick vi smaka på en vodka som hade träffats av blixten. En ovanligt bra morgon helt enkelt.

GodJul.jpg

GOD JUL (december 2016)
På årets julbord möttes vi upp av Miss Inga
Hen visade sig vara den bästa värdinna

Men efter den galan, behöver man frid
Nu stänger vi byrån, för en liten tid 

2016 går nu mot sitt slut
Ät riktigt gott, vila upp, bara njut

Dans går runt granen och juleljus tänds
Tack för i år, önskar vi på Food & Friends 

PS
Den 2/1 slår vi upp vår dörr
Då ska vi arbeta, som aldrig förr

icanyheter.jpg

INTERVJU I ICANYHETER 9 DEC 2017
Grön gastronomi, nischat på nätet, mer lösvikt och konservburkens revival. Det är heta trender 2017.

sevan_resume.jpg

MÅNADENS KAMPANJ I RESUMÈ
Vi kom tvåa i månadens kampanj i Resumé med våra filmer för Sevan. 
Yalla och shukran!

SVENSKA_MALTIDER.jpg

INTRESSANT ARTIKEL OM TRENDSPANARE
I senaste numret av Svenska måltider är Lennart titulerad som en av landets vassaste trendspanare.

protein.png

REFERAT I MACKLEAN
Vi refereras till på flera ställen i Insikter #8 - Proteinskiftet av Macklean. Rapporten belyser skiftet i konsumtionen av proteiner och fokuserar på hur livsmedelsindustrin kan tillvarata de nya affärsmöjligheterna som trenden skapar. Här kan du läsa hela rapporten. 

No?jesguiden.jpg

Food & Friends vd Lennart Wallander är på Nöjesguidens lista över Sveriges mest inflytelserika personer inom mat och dryck. Klicka på bilden för att se vad de skriver.

trend16_malmo.png

EVENTBILDER TRENDSPANING 2017 MALMÖ

Trend16_sthlm.png

EVENTBILDER TRENDSPANINGEN 2017

 

ALLT_OM_MAT_160812_S7_.jpg

VARDAGSHJÄLTARNA (augusti 2016)
Årets Matrapport har fått fäste och det fortfarande pratas om den. I senaste numret av Allt om Mat pratar chefredaktör Suzanne Ribbing om detta på sin ledarsida. 

 

FoodFriends_DLF.jpg

TRENDSPANING HOS DLF (juni 2016)
Lennart presenterade en sneak peak av årets kommande trendspaning för 170 personer på DLFs årliga FoodService-möte på Grand Hôtel förra veckan. Önskar du en inbjudan till denna? K
ontakta info@foodfriends.se med en förfrågan.  

Matrapport.jpg

MATRAPPORT 2016 (juni 2016)
I onsdags presenterade vi Matrapporten för 2016. Du kan läsa mer om denhär,här,här,här ochhär!

FF_gastronord.png

 

GASTRONORD (april 2016)
Kom och besök oss i vår monter på GastroNord! 

Servicetrender.jpg

SERVICETRENDER (februari 2016)
Allas vår trendspanare Lennart Wallander berättar om nya, spännande fast food-influenser i senaste numret av Servicetrender.
In ochläs för att hänga med i det senaste från den gastronomiska världen!

 

Radio.jpg

MATÅRET 2016 I RADIO (januari 2016)
Nytt år och nya mattrender. Vi är med i media och berättar om allt nytt som håller på att hända. Klicka på länkarna och lyssna

Lunch i P4 med Pär Fontander - Lyssna från 1:32:30
P4 Extra - Spola fram till: 1.28.40

Unknown.png

GOD JUL (december 2015)
Årets julmiddag levererade dekadent glamour, paljetter och många skratt.
Vi vill tacka alla för i år och även för årets fantastiska framgångar.
Den 23 december vid lunch tar vi julledigt och är åter 7 januari. Mätta, pigga och redo för nya tag!

ICA.jpg

SMUTSIGT, FULT OCH KANTSTÖTT (oktober 2015)
Under 2016 fokuserar vi på allt som inte är perfekt. Det som förr valdes bort hamnar nu på tallriken i stället för i soporna. Läs mer i Icanyheters trevliga och mycket intressanta intervju med Food & Friends egna trendexpert- Lennart Wallander. 

Läsa hela artikeln här.

Butikstrender.jpg

LIVSMEDELSDAGARNA  (september 2015)
Över 360 pers samlades på Hotel Tylösand för att inspireras och kraftsamla runt temat hållbarhet. Bland talarna märktes Per Schlingmann, Michael Treschow och Åsa Domeij. Food & Friends föreläste på temat Waste. Under dagarna gick Livsmedelspriset till Oumph, stort grattis! Stort tack till Lisa Rudin med styrelse och Ingela Stensson som höll i tyglarna.

Trendspaning_2015.jpg

GET DIRTY (september 2015)
Get Dirty är temat på 2016 års trendrapport som premierade på Berghs School of Communication den 3/9!
Till stor del handlar Get Dirty om att äta det som vi traditionellt slänger eller väljer bort. Stort tack till alla som kom och även till Svenska Kocklandslaget för den överblivna blomkålsblasten och ogrästartletterna. 

Den 10 september hörs vi på Livsmedelsdagarna i Halmstad och den 17 september i Malmö.
Vill du att vi kommer till ditt företag? Hör av dig tillinfo@foodfriends.se

 milano.png


MILANO (maj 2015)
EXPO Milano 2015 serverade upp ett imponerande mässbygge, tveksam kollektivtrafik och massor av god mat. Den bjöd också på flera jobbiga sanningar om hur vi måste förändra vårt sätt att odla, förädla, äta och slänga mat om alla 9 miljarder människor som kommer bo på vårt klot 2050 ska få mat för dagen. Vi kom hem mätta, belåtna och fulla av insikter och med ett mycket lämpligt nytt byråporträtt.

Expo.png

GONE TO EXPO (maj 2015)
Var femte år är det Världsutställning, och 2015 är Milano värdstad på temat mat och energi. Vi flyttar Food & Friends kontor under v 21 för att se detta på första parkett. Vi har öppet som vanligt och har tillgång till mail, telefoner och serverar från vår ”Borgo Antica”. Vi berättar allt när vi kommer tillbaka. Chiao!

FoodFriends_Meny_p1.jpg

THE STORY OF KÖTTFÄRSSÅSEN (april 2015)
Senaste Meny P1, som sändes den 16 april,  handlar om "The story of Köttfärssåsen", Sveriges populäraste måltid.
En viss matkommunikationsbyrå har lagt grunden till detta samtal. Lyssna gärnaHÄR!

Hunger.png


TRENDRECEPT (februari 2015)
Vad krävs egentligen för att en ny maträtt ska slå igenom? Och blir det oxmule, bulgogi eller vegetrisk meze som blir trendreceptet under 2015? I detta fantastiskt fina och ambitiösa reportage gör Hunger-journalisten Erik Eje Almqvist en djupdykning i 2010-talets stora trend. För några av insikterna i artikeln ger vi cred till allas vår trendanalytiker Lennart Wallander! Läs artikeln här

tea.jpg

I ETERN INFÖR ETT NYTT MATÅR  (januari 2015)
Inför det nya året bryggde vi en stor kanna te och siade i telöven. Resultatet har varit med på olika sändningar i radio,
klicka på länkarna och lyssna.

Meny i P1, gå 26 minuter in i sändningen.
http://t.sr.se/1xINPK5

P4 Extra med Ylva Lilja, börja lyssna vid 37 minuter.
http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/483542?programid=2151

PP3 med Linnea Wikblad, spola fram till 1 timme och 49 minuter!
http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/493118?programid=4283

 

Plaza.png

MATÅRET 2015 (december 2014)
Food & Friends spaningar inför nästa år i Plaza Interiör. 

P4.jpg

FÖRMIDDAG I P4 (december 2014)
Spola fram till 32:42 i följande klipp från SR P4 och lyssna på när Lennart Wallander pratar om mattrender till jul och bjuder
Pär Fontander från "Förmiddag i P4" på en julkaka gjord på insektsmjöl! Jajamän, du läste rätt!Lyssna här!
*Sändes onsdagen den 10 december, 2014.

Julide.jpg

JULHANDELN (december 2014)
I senaste numret av Butikstrender (nr 9, 2014) ger vi tips om hur man kan tänka kring förberedelser i butiken inför julhandeln. 

 

butikstrender.jpg

TRENDSPANING I BUTIKSTRENDER (oktober 2014)
I senaste Butikstrender kan du läsa allt om hur den nya generationen Millenials äter. Läs här.

Collage_malmo.jpg

TRENDSPANING I MALMÖ (september 2014)
Anrika Malmö Centralstation fick vara värd när årets Trendspaning skulle presenteras för Malmöborna. Tusen tack till alla er härliga gäster och tusen tack till Isak Wiig från Svenska Kocklandslaget för den magiska maten!

TS.jpg

TRENDSPANING – WELCOME TO WEIRD (augusti 2014)
Stort tack till alla härliga foodies som besökte Metropol Palais för att ta del av vår årliga trendspaning. Temat för 2015-års spaning var Welcome to Weird och den ena märkliga trenden presenterades efter den andra. Kvällen avslutades på topp med fantastiska snittar från Svenska Kocklandslaget. 

1.jpg

KULINARISKA RESEMÅL (augusti 2014)
Lennart intervjuas i Svenska Dagbladet om den växande trenden matresor. Läs hela artikelnhär.

Mathem.jpg

MATEN SOM NY SAMHÄLLSMARKÖR (augusti 2014)
Pontus blir intervjuad om svenskarnas matvanor hos Mathem. Läs hela artikelnhär.

1.png

 

NÄR KOMMER HIPSTERKEBABEN TILL SVERIGE? (augusti 2014)
I senaste numret av Hunger berättar Lennart Wallander varför vällagad lyxkebab ännu inte slagit igenom i Sverige som gatumat. 

REKLAMFILM FÖR PEKA POTATISGRATÄNG (juni 2014)
En vis person har en gång sagt att när du väl provat färsk färdig potatisgratäng som du själv gratinerar i din ugn finns det ingen väg tillbaka. Pekas Potatisgratäng är så god att du kallar den din.

 

Amelie.jpg

FOOD & FRIENDS NYA RECEPTIONIST (juni 2014)
Detta är Amelie Sachs Bäckman. Hon är matvåningens alldeles egna Norrsken som fixar allt ifrån kaffe med den perfekta creman, palt och fläsk från den lilla byn Sangis, hon välkomnar våra gäster (kanske dig?), ser till att vårt kontor är mysigt, bokar & fixar, planerar våra evenemang, stylar maträtter, och lyser upp våra dagar. Vi vill ännu en gång önska vår nya receptionist och allt-i-allo, Amelie, välkommen till oss! Du är bäst!

DLF.jpg

DE SENASTE TRENDERNA PÅ DLF FOODSERVICE (maj 2014)
Drygt 150 pers kom till Grand Hotel för DLF konferens om FoodService. Vi föreläste och berättade om hur Millenials ägnar sig åt Vaping. Förklaringen på detta kommer på höstens Trendspotting i augusti – Håll ut!
Se alla bilderhär.

GastroNord3.png

FOOD & FRIENDS PÅ GASTRONORD (maj 2014)
1 Matreklambyrå. 4 dagar på GastroNord. 100 kvadratmeter. 19 foodies.  12 trendspaningar. 7 matrapporter.  4 FoodLabs.

 

Gastro-Nord-Magasin_web.jpg

TRENDER I GASTRONORD MAGASIN (april 2014)
I Gastro Nord Magasin kan ni läsa om de senaste trenderna inom mat, dryck och måltider. Vi kör även flera dragningar under mässan. 

 

Gastro-Nord-Magasin-2_web.jpg

GASTRONORD 2014 (april 2014)
Mellan den 6-9 maj samlas hela matsverige på GastroNord. Vi flyttar då hela verksamheten till ett pop-up kontor på monteradress AG:60. Hoppas vi ses där!

Mingel_web.jpg

MATRAPPORTEN 2014  (mars 2014)
Tisdagen den 11/3 hölls 2014 års dragning av Matrapporten på Klara, Rica Hotel. Matrapporten  kartlägger hur det svenska folket handlar och äter till vardags samt under helgen. För tredje året i rad står spagetti och köttfärssås som obesegrad vinnare i vardagsmatlagningen, medan pulled pork är den trendigaste rätten 2014.

Hela matrapporten kan du ta del avhär.


Smaka-p-framtiden_.jpg

FRAMTIDEN PÅ EN TALLRIK (mars 2014)
Den 9 mars kommer food & Friends att spana in i framtiden på Konsumentföreningen Stockholms medlemsmöte. Hör av dig till oss om du vill komma så ska vi se vad vi kan göra.

Saltadnota.jpg

 

SALTAD NOTA (februari 2014)
När byrån stängde till jul kom tomten med ett bokpaket till alla. 2013 var året då matböckerna inte längre måste bygga på recept, utan kunde ha mer skönlitterära och journalistiska kvalitéer. När vi plöjde dessa upptäckte vi att vi var med i ”Saltad Nota”, där vi har fått plats precis över ”forell” i registret. Vad som det handlar om?Köp boken och läs vad Mats Erik Nilsson (en av Sveriges bästa matjournalister) säger om krogbranschen.

 

RS1.jpg

HÅLLBART I RS (januari 2014)
Maten är 25 % av vår klimatpåverkan, och även restauranger kan minska sitt arbetssätt för att minimera detta. I senaste numret av RS (tidningen Restauranger och Storhushåll) spanar vi på flera bra exempel. Läs artikelnhär.

Kl.jpg

GRÖNKÅLENS FRAMFART (januari 2014)
TT intervjuadeLennart Wallander i en rikstäckande artikel om grönkålens, eller ”kalens" framfart i Sverige: Läs artikeln i SvDhär.

826f1ed5b365eab3.png

STORIES @ STORY (januari 2014)
Trendföretaget Buzzter samlar till ett samtal på Story Hotel, där Food & Friends är med i panelen. Se avsnittethär

LottaP4.jpg

MED LOTTA I P4 (januari 2014)
Vi är med och rapporterar om årets mattrender i P4 med Lotta Bromé i P4. 

Jens.png

JENS LINDER I DN (januari 2014)
Matåret 2014 börjar i DN med Jens Linder ”Gammalt och nytt 2014”. Food & Friends är en av källorna.
Läs hela artikelnhär.

amelia.png

GOTT NYTT MATÅR (januari 2014)
I senaste numret av Amelia finns det mesta av vår Trendspaning ”Mash It Up” med. För en snabb repetition av vad vi talat om under hösten läs artikelnhär.

 

Look.png

SPANAT PÅ LOOK N COOK  (januari 2014)
De duktiga receptmakarna på Look n Cook har fördjupat sig i vår Trendspaning ”Mash It Up”.
När får vi se lite koreanskt i deras blogg? Läs inläggethär.

sa.jpg

ETT FRUKTBART ÅR ÖNSKAR FOOD & FRIENDS (januari 2014)
2014 är, bland mycket annat, det internationella familjejordbrukets år – ett FN-initiativ för att bekämpa svält och fattigdom genom att främja hållbart jordbruk, skogsbruk och fiske. Vår familj här på Nybrogatan 39 har fått tillökning i form av copywriter Åsa Österlund och det är med hungriga ögon och kurrande magar vi nu ser fram emot ett produktivt 2014, med nya utmaningar, kunder och höjdpunkter som bland annat Gastro Nord och Bocuse d’Or Europe. A table!

 

2014.png

 

INFÖR 2014 I AFTONBLADET (januari 2014)
Hur kommer 2104 att bli? Aftonbladet har samlat sex experter i lika många ämnen, vi rapporterar om vad som är på gång inom mat och dryck. God fortsättning!

Tidigare spaningar och nyheter hittar du här

2014

2013

2012

2011