MOT MATÅRET 2014!

(december 2013)

JULEN ÄR HÄR

(december 2013) 

KRÅNGEL PÅ KROGEN I SVD

(december 2013)

PÅ SPANING I LONDON 

(november 2013)

KAVLI REKLAMFILMER

(november 2013)

I WON'T EAT MY BROCCOLI!

(november 2013)

MATRAPPORTTEN I MITTI

(oktober 2013)

VÅR TRENDSPANING UPPMÄRKSAMMAS IGEN

(oktober 2013)

RESUMÉ OM GRAND CAFÉ KLARA

(oktober 2013)

TILLBAKA FRÅN LONDON

(oktober 2013)

MATRAPPORTEN I FILTER

(oktober 2013)

TRENDER I DAGENS INDUSTRI

(oktober 2013)

MASH IT UP I MALMÖ

(september 2013)

TRENDSPANINGEN I SYDSVENSKAN

(september 2013)

MASH IT UP I DAGENS NYHETER

(september 2013)

TRENDSPANING PÅ SKANDIA

(september 2013)

TRENDER 2014

(september (2013)

GALNA KORSNINGAR
I METRO

(september 2013)

TACO BARS KVALITETSRESA

(september 2013) 

BLANDADE TRENDER I BIRKA MAGASIN

(sept 2013)

Konferens på konstakademien

(augusti 2013)

spaning i mersmak

(augusti 2013)

VÄLKOMMEN ÅTER!
(augusti 2013)

GRAND SANDWICHES I DN
(juli 2013)

MATRAPPORTEN I ICAKURIREN
(juni 2013)

Matrapporten i buffé

(juni 2013)

DN SKRIVER OM FOOD TRUCKS

(juni 2013)

Mer grönt i mamA

(juni 2013)

INGEN ”KÖTTIG” KYCKLINGMARKNAD I SVERIGE
(maj 2013)

VIP-KLUBBEN, FAST FOOD MAGAZINE

(maj 2013)

FRUKOST MED JOHAN SWAHN PÅ KLARA
(maj 2013)

Med Taco Bar i Resumé

(maj 2013)

MERA "FUN" ÄN "FINE" 
(maj 2013)

Hetaste hallen

(april 2013)

MATRAPPORTEN I Svd

(april 2013)

MED KOCKLANDSLAGET I SAN FRANCISCO

(april 2013)

MATRAPPORTEN I ÅRET RUNT

(april 2013)

Nu är vi klara

(april 2013)

MATRAPPORTEN I TIDNINGEN BUTIKSTRENDER

(april 2013)

Topphälsas advisoryboard

(mars 2013)

Matrapporten på taverna brillo

(mars 2013)

RÅD & RÖN OM MATTRENDER
(februari 2013)

DEN NYA JUICEN
(februari 2013)

MAT OCH MAKT MED JON BERTILSSON

(februari 2013)

Omnämnda i fokus

(februari 2013)

TRENDSPANINGEN HITTAR NYA MEDIER!

(februari 2013)

DELI SOM TREND I SVD

(januari 2013)

ICA BUFFE OM DET NYA ÅRET

(januari 2013)
 

ÅRETS MATTRENDER I DN

(januari 2013)

Utbildning på berghs

(januari 2013)

BERGHS café I NYA KLÄDER

(januari 2013)

2013 – NU KÖR VI!

(januari 2013)

Spaningar och nyheter från 2012 hittar du här

 

SPANINGAR OCH NYHETER FRÅN 2011 hittar du här

TheGang_Color_k1.jpg

MOT MATÅRET 2014! (december 2013)
Nu stänger Food & Friends för lite välbehövlig ledighet. Vi är tillbaka den 7 januari 2014 med nya krafter. 2014 blir året som Det Händer. Konjunkturen vänder. Bocuse d¹Or kommer till Sverige. Samtliga restauranger i Sverige följer vår trendspaning till punkt och pricka (Brunkebergs Bageriet har börjat med Cronuts nyligen).

Vi önskar er en god jul och ett gott nytt år!

Wrestling.png

 

JULEN ÄR HÄR (december 2013)
Hela matvåningen samlades under gemytliga former för att välkomna julen, där vi såg på amerikansk Wrestling och burleskt striptease. Tack till Christoffer Sahlgren på Stockholm Wrestling för ett bra arrangemang!

Krangel.jpg

KRÅNGEL PÅ KROGEN I SVD (december 2013)
Att restaurangerna börjar se om sina rättigheter beskrivs i Svenska Dagbladets bilaga Mat i helgen. Food & Friends är med och tycker att det inte är så konstigt. Vad skulle din tandläkare göra om du inte dök upp på en bokad tid kan man fråga sig? Läs hela artikelnhär.

                                                     HJul.jpg

PÅ SPANING I LONDON (november 2013)
I det senaste numret av Fast Food Magazine kan du läsa om en av de många nedslagen vi hann göra under vår inspirationsresa till London. 

KAVLI REKLAMFILMER (november 2013)
I Resumé nr: 45-46 kan ni läsa mer om vårt uppdrag för Kavli och hur vi arbetar med Food Appeal!Se här!

broccoli.png

I WON'T EAT MY BROCCOLI! (november 2013)
Kan reklam få folk att äta bättre? Senaste New York Times låter reklambyrån Victor & Spoils göra en fiktiv kampanj för broccoli. Se filmen som visar allt från tankarna bakom till exempel på kreativa enheter. Klickahär!

Mitti.JPG

MATRAPPORTEN I MITTI (oktober 2013)
Nu kan alla stockholmshushåll läsa om Matrapporten i Mitti!

SH.jpg

VÅR TRENDSPANING UPPMÄRKSAMMAS IGEN (oktober 2013)
Servicehandlaren skriver i senaste numret om Mash it up!Läs hela artikeln här.

RR.jpg

RESUMÉ OM GRAND CAFÉ KLARA (oktober 2013)
Idag har Resumé uppmärksammat Food & Friends arbete för Rica Stockholm med Grand Café Klara och deras redan smått berömda Grand Sandwiches.Läs hela artikeln här.

London2013.jpg

TILLBAKA FRÅN LONDON (oktober 2013)
Väskorna var packade, de fotriktiga skorna snörade och sinnena var på helspänn när vi i torsdags åkte till London för att spana. I vårt fullspäckade schema fanns matbutiker, marknader, foodtrucks, och flera restaurangbesök så klart. Ett besök på Design Museum med utställningen "the Future Is Here" om Makers-trenden hann vi med mellan skurarna samt ett teaterbesök – The Drowned Man. Rekommenderas starkt om ni vill uppleva något HELT annorlunda i teaterväg!
Eller gör som vi, åk till den slitna men hippa stadsdelen Dalston och ät på The White Rabbit för att prova "the new british kitchen" – helt enkelt delicious! Väl hemma, proppfulla med nya intryck kan vi bara säga – London slutar aldrig att överraska.

Filter_1.jpg

MATRAPPORTEN I FILTER (oktober 2013)
I senaste numret av Filter skriver de om Food & Friends matrapport, läs hela artikelnhär.

DI.jpg

TRENDER I DAGENS INDUSTRI (oktober 2013)
Idag är Mash it up med i Dagens Industri. I artikeln kan du läsa mer om kockens utökade roll i restaurangen,läs här.

Spegeln.jpg

MASH IT UP I MALMÖ (september 2013)
Tack alla gäster som igår lyssnade, minglade och åt Mash up-food på Biograf Spegeln i Malmö på vår trendspaning!

Syd.jpg

TRENDSPANINGEN I SYDSVENSKAN (september 2013)
Sydsvenskan rapporterar från gårdagens trendspaning i Malmö där Lennart Wallander talar om nya fenomen som Cuisine du Bloguer och Lick-a-brick. Läs hela artikelnhär.

Trend_Dn1.jpg

MASH IT UP I DAGENS NYHETER (september 2013)
Nya smaker och blandningar tar över det rena och ursprungliga. DN rapporterar från vår Trendspaning och intervjuar Rene Redzepi på Taste of Stockholm. Läs hela artikelnhär.

TS.jpg

TRENDSPANING PÅ SKANDIA (september 2013)
Stort tack till alla 350 matintresserade som kom till Skandiabiografen för att ta del av "Mash it up", vår Trendspaning för 2014. Härligt mingel och bra stämning med snittar av Svenska Kocklandslaget. Se alla mingelbilderhär.

Trend14.jpg

TRENDER 2014 (september 2013)
Här hittar ni vår trendspaning för 2014. Alla länkar är klickbara i pdf:en! Trevlig läsning

Metro.jpg

GALNA KORSNINGAR I METRO (september 2013)
I dagens Metro kan ni läsa om vilka trender som gäller framöver. En puff på första sidan och en helsida signerad Food & Friends.Se här

FFTaco.jpg

TACO BARS KVALITETSRESA (september 2013) 
I senaste numret av Fast Food Magazine skrivs det om Taco Bars kvalitetsresa. Kul att Food & Friends får följa med!Läs här

Skrmavbild_2013-09-03_kl._10.46.56.png

BLANDADE TRENDER I BIRKA MAGASIN (sept 2013)
Inför höstens Trendspotting "Mash It Up" intervjuas Lennart Wallander i Birka Magasin. Läs hela artikelnhär.

konferens.jpg

KONFERENS PÅ KONSTAKADEMIEN (augusti 2013)
I går, torsdagen den 29/8 spenderade vi hela dagen på Konstakademien och Atelier Food för konferens, inspiration och kreativitetsutbildning. Jan Åman berättade om sina spännande projekt och Atelier Food serverade matkonst till lunch. Efter en kreativ workshop begav vi oss till Pontus! bakficka Pocket och njöt av ett kräftkalas som hette duga. En ljuvlig sobrasada öppnade upp denna måltid som sedan sköljdes ned med finstämmig sång och skratt. Välkommen hösten, säger vi!

Mersmak.jpg

SPANING I MERSMAK (augusti 2013)
I senaste numret av Coops medlemsmagasin pratar Lennart om vad han tror kommer bli månadens mattrend.

CC.jpg

VÄLKOMMEN ÅTER! (augusti 2013)
Idag den 5 augusti öppnar Food & Friends igen efter semestern. Nya ansikten hos oss är Carolina Lenngren som förstärker vårt PR-erbjudande, och Christel Rydström som tar över receptionen. Vi hoppas att du känner dig lika förväntansfull på säsongen som vi gör. Hörs!

Matdryck.jpg

GRAND SANDWICHES I DN (juli 2013)
Under sommaren har Grand Café Klara på Rica Hotel Stockholm uppmärksammats i Dagens Nyheter. Kökschef Nick Pope delar på fyra sidor med sig av fantastiskt goda recept på specialiteten Grand Sandwiches! Sehär!

Kuriren.jpg

MATRAPPORTEN I ICAKURIREN (juni 2013)
Nu har vår matrapport har även uppmärksammats i senaste numret av Icakuriren. Mer köttfärssås åt folket!

Buffe.jpg

MATRAPPORTEN I BUFFÈ (juni 2013)
Vår undersökning Matrapporten har uppmärksammats i tidningen Buffé, bl a på ledarplats!

Foodtrucks.jpg

DN SKRIVER OM FOOD TRUCKS (juni 2013)
I DN Söndags stora reportage om Food Trucks uttalar sig Lennart Wallander om trenden, läs hela artikelnhär. I artikeln är Kings Cross med som exempel på hur ett rufft område kan leva upp med hjälp av ett spännande matutbud, läs mer om det påKerb food.

 

mama1.jpg

MER GRÖNT I MAMA (juni 2013)
I senaste numret av Mama är vi med och spanar på den vegetariska trenden. Ett tips för er som vill smaka på detta och bor i Stockholm är de nya restaurangernaGro ochVoltaire. Vill ni läsa artikeln klickahär.

Kyckling.jpg

INGEN ”KÖTTIG” KYCKLINGMARKNAD I SVERIGE (maj 2013)
Tidningen Fast Food spanar i sitt senaste nummer på trenden med kycklingkött bland restauranger i London och tipsar om de mest intressanta besöken.  ”I Sverige är det ovanligt tyst” menar Food & Friends trendspanare, Lennart Wallander kring dagens kycklingkultur. Se vad han anser om kycklingens framtid på tallriken (här).

VIP.png

VIP-KLUBBEN, FAST FOOD MAGAZINE (maj 2013)
Vid ett frukostmöte invigdes Scan och Haugengruppen som två nya medlemmar i Fast Food Magazines VIP-klubb. Food & Friends Lennart Wallander var inbjuden som gäst för att presentera sin senaste trendspaning och vad framtiden har att erbjuda.

Frukost-Rica.png

FRUKOST MED JOHAN SWAHN PÅ KLARA (maj 2013)
Över 80 gäster kom till Grand Café Klara, den nya restaurangen på RICA Hotel, Stockholm, för att prova på restaurangens nya ”Grand Sandwich” och lyssna på föredrag. Food & Friends VD Lennart Wallander inledde frukosten med att berätta om skapandet av restaurangkonceptet. Därefter fortsatte Johan Swahn, doktor i sensorisk marknadsföring, med att berätta om hur beskrivning av smaker kan påverka försäljningen. En bra start på dagen!

taco1.jpg

MED TACO BAR I RESUMÉ (maj 2013)
Branschtidningen Resumé skriver om mexikansk mat som har fått ett rejält uppsving, och kollar in vad vi har gjort på Taco Bar. Testa deras nya Soft Tacos och läs hela artikelnhär.

Syd.jpg

MERA "FUN" ÄN "FINE"  (maj 2013)
I lördags gjorde Sydsvenskan en djupdykning bland de nordiska lyxkrogarna som trots sin stjärnstatus ofta inte går med vinst. Lennart Wallander gör i artikeln ett uttalande där han spår att fina råvaror och mat av toppkvalitet framöver kommer att serveras i enklare krogmiljöer. Läs hela artikelnhär

kupe.jpg

HETASTE HALLEN (april 2013)
I senaste numret av tidningen Kupé listas Hötorgshallen som en av nordens sju hetaste saluhallar. I artikeln intervjuas dessutom Food & Friends VD Lennart Wallander om saluhallarnas ökande popularitet. Läs hela artikelnhär

potatis1.jpg

MATRAPPORTEN I SvD (april 2013)
Nu gör potatisen revansch! Svenska Dagbladet skriver ett uppslag om detta, och intervjuar bland annat Pontus Dahlström utifrån Matrapporten 2013, där vi kartlagt matvanorna i Sverige. Vill du läsa hela artikeln,klicka här.

Kock.jpg

MED KOCKLANDSLAGET I SAN FRANCISCO (april 2013)
Världens bästa Kocklandslag firade segern i Gastronomiska OS med att åka till San Francisco och Napa Valley. Food & Friends guidade laget i San Francisco till både finkrogar och sunk-syltor. Bilden är tagen på Golden Gate bron när vi var på väg till Sansaulito för att äta sushi. Vill ni ha listan med restaurangerna vi besökte (inkl sunk-ställena)?Maila oss!

Aretrunt.jpg

MATRAPPORT I ÅRET RUNT
Food & Friends matrapport har även hittat in i tidningen Året runt.

Klara.jpg

NU ÄR VI KLARA (april 2013)
På Slöjdgatan i Stockholm har Rica Hotels öppnat sin nya restaurang som vi har gjort om. Allt från namn till grafik till vad som ligger på tallriken. Gå dit och prova en Grand Sandwich till lunch, eller Nicks Breakfast i början på dagen. Massor med spännande drycker istället för alkohol. Se vad Stockholm Finest tyckte här:Finest.se/article

butikstrender2.jpg

MATRAPPORTEN I TIDNINGEN BUTIKSTRENDER (april 2013)
Food & Friends matrapport 2013 fick en helsida i senaste numret av tidningen Butikstrender. Läs hela artikelnhär.
Faller Tacos in på vardagslistan även nästa år?

Topphalsa.jpg

TOPPHÄLSAS ADVISORYBOARD (mars 2013)
Food & Friends har tagit plats i tidningen ToppHälsas advisory board. Många smarta människor på en och samma plats med givande diskussioner!

Matrapport13.jpg

MATRAPPORTEN PÅ TAVERNA BRILLO (mars 2013)
För andra året har vi genomfört matrapporten, en undersökning där vi frågar 1000 personer i alla åldrar om attityder och vanor inom mat och dryck. Resultatet presenterades på Taverna Brillo, där 120 personer kom för att ta del av insikter och en god frukost. Den vanligaste vardagsrätten är fortfarande spagetti med köttfärssås, men sedan hade matvanorna ändrats något. Vill du också veta mer? Kontakta oss så kan vi boka en presentation på ditt företag!

Radochron.jpg

RÅD & RÖN OM MATTRENDER (februari 2013)
Tidningen Råd & Rön är Sveriges största konsumenttidning, och har rykte om sig att vara den mest betrodda (kanske efter Land?).
I senaste numret skriver de om mattrender, där de intervjuar Lennart Wallander om det senaste. Läs artikelnhär.

Juice.jpg

DEN NYA JUICEN (februari 2013)
Efter att ha stått på samma ställe och stampat länge händer det plötsligt massor inom juice! Vi kommer att utvecklad detta i vår Trendspaning i september, men diskuterade fenomenet med Svenska Dagbladet, som skrev initierat om det. Läs hela artikelnhär.

Namnlost-1.jpg

MAT OCH MAKT MED JON BERTILSSON (februari 2013)
Fredagen den 7 februari samlades byrån på Scandic Grand Central för en dag fylld med föreläsningar, inspiration och konferens. Höjdpunkten var forskaren Jon Bertilsson, doktor vid Lunds Universitet, som föreläste om smak som statusmarkör i en postmodern värld. I dag präglas vi av att utveckla vår egen identitet och unikitet vilket sätter allt större press på företag att skapa en image av autenticitet. Genom att använda kulturellt kapital, kunskap och erfarenhet är mat i dag ett medel för att nå status. Dagen avslutades med vinprovning och charkbricka på ICA Liljeholmen- en autentisk upplevelse hos ett stort och framgångsrikt företag!

Fokus.jpg

OMNÄMNDA I FOKUS (februari 2013)
I ett reportage om Årets kock i tidningen Fokus nämns några av de trender vi tror kommer slå stort under 2013. Läs hela reportagethär

Foodservice.jpg

TRENDSPANINGEN HITTAR NYA MEDIER! (februari 2013)
Vår trendspaning har dykt upp på många platser, nu senast i tidningen Foodservice. Läs hela spaningenhär.

SVD.jpg

DELI SOM TREND I SVD (januari 2013)
Har du också märkt att gränsen mellan restaurang och butik börjar suddas ut? Svenska Dagbladet rapporterar om fenomenet och vi är med och analysera vad som händer. Läs hela artikelnhär.

buffe.jpg

ICA BUFFE OM DET NYA ÅRET (januari 2013)
Våra spaningar om det nya matåret 2013 har hittat in i Sveriges största mattidning ICA Buffé.
Enligt TS är Buffé den tidning som ökar mest i Sverige, och nu ligger på 2 103 000 ex.

DN_kronika.jpg

ÅRETS MATTRENDER I DN (januari 2013)
Det idoge Jens Linder spanar och lagar på det nya årets teman, där Food & Friends har bidragit med spaningar. Vi saknar bara recept på Grand Sandwich! Läs artikeln här.

Utbildning.jpg

UTBILDNING PÅ BERGHS (januari 2013)
Fredagar 11 och 18 januari är Food & Friends stängt för utbildning. Vi flyttar alla över till Berghs SOC där Michael Kazarnowicz pekar oss i nya digitala riktningar. För brådskande utryckningar finns vi på mobila nummer.

Berghs.jpg

BERGHS CAFÉ I NYA KLÄDER (januari 2013)
Menyn är slimmad, tak och väggar dekorerade och inredningen upphottad. Vi har tillsammans med Berghs tagit bort, plockat fram och fixat till Caféet på Sveavägen. Eva hälsar alla nya och gamla elever välkomna!

FF-FortuneCookie.jpg

2013 – NU KÖR VI! (januari 2013)
Så vad händer? Restaurangerna Ekstedt och Fäviken har båda placerat sig på Zagats lista över världens hetaste krogar. Det är stort. Grattis. Vi hejar lite extra på Adam Dahlberg som vässar knivarna inför finalen i Bocuse d’Or. Och du. Välkommen tillbaka, nu kör vi.

 
 
 

Tidigare spaniningar och nyheter hittar du här

2013

2012

2011